FR | CONTACT | INLOGGEN
De psycholoog's logo
NAAR:
Samenvatting: De titel van psychotherapeut is niet wettelijk beschermd. Het gaat hier meer om een beoefening dan wel om een titel of diploma.

De psychotherapeut

Auteur: Jaak Vermeiren, psycholoog

De psychotherapeutEr zijn slechts twee wettelijk beschermde beroepstitels die strikt door de overheid zijn omschreven: de psychiaters en de psychologen.

De 'titel' van psychotherapeut is niet door de wet beschermd. Ik spreek hier dan ook liever van beroepsbeoefening veeleer dan van een 'titel' in beperkte zin.

In de praktijk kan de term psychotherapeut drie verschillende situaties omvatten:

1. De psychotherapeut bij wie u te rade gaat, is eigenlijk een psychiater of een psycholoog (beschermde titels) die de psychotherapie beoefent.

2. De psychotherapeut bij wie u te rade gaat, heeft geen wettelijk erkende opleiding gevolgd. Hij heeft wel een georganiseerde en degelijke opleiding genoten, bijvoorbeeld aan een school die bekend staat voor haar opleidingsniveau.

3. De psychotherapeut bij wie u te rade gaat, heeft geen enkele opleiding gevolgd. Hij is een zelfverklaard psychotherapeut op basis bijvoorbeeld van lectuur, soms van totaal geschifte theorieën of van persoonlijke ervaring, die hem nu in staat zouden stellen anderen te helpen. Uiteraard is hier voorzichtigheid geboden.

De regering is zich vrij goed bewust van het probleem en werkt, mede onder druk van de sector, sinds ettelijke jaren aan de bescherming van de titel van psychotherapeut. Tot dusver heeft dit menige discussie en pennenstrijd opgeleverd, vooralsnog zonder resultaat.

Terug naar de artikels