FR | CONTACT | INLOGGEN
De psycholoog's logo
NAAR:
Samenvatting: Er zijn heel veel mensen die nooit een psycholoog gecontacteerd hebben. De eerste moeilijkheid is waarschijnlijk hulp durven vragen.

Twijfels bij een eerste afspraak met de psycholoog

Auteur: Jaak Vermeiren, psycholoog

Een deur Er zijn mensen die bijna nooit naar een huisarts gaan. Er zijn heel veel mensen die nog nooit een psycholoog gecontacteerd hebben. De ongerustheid om een psycholoog te contacteren is normaal, het beroep zit nog altijd een beetje in een taboesfeer en bovendien, weinig behandelingen worden terugbetaald door het ziekenfonds.

Enkele normale ongerustheden

De eerste moeilijkheid is waarschijnlijk hulp durven vragen. Hulp vragen vraagt inderdaad moed maar er kan een hele last van je schouders vallen als er echt naar je problemen wordt geluisterd om een oplossing te vinden. Als je niet meer verder kunt, dan is dat zo, en hulp zoeken getuigt dan juist van zelfkennis, we kunnen toch alles niet alleen?
Hoe contact opnemen? Ga bij jezelf na waarvoor je precies hulp nodig hebt en bij wie je daarvoor terecht kunt. Vooraleer te bellen schrijf je vraag of klacht op voorhand op. Wanneer dit niet duidelijk voor je is, bel dan gerust voor een afspraak om duidelijkheid te vragen.

Mensen hebben schrik voor omgevingscommentaar. Waarom zou je niet toegeven dat het moeilijk gaat, waarom zou je de problemen ontkennen? Als je ze laat aanslepen gebeurt er niets, het wordt waarschijnlijk alleen maar erger. In deze jachtige maatschappij heeft toch iedereen wel eens een dipje?

Onze maatschappij kleeft op elke klacht een etiket, de beruchte diagnose. Een psycholoog/psychotherapeut is in de eerste plaats iemand die gespecialiseerd is om je te helpen, niet iemand die je ongevraagd in een vakje steekt, niet iemand om je te beoordelen. Het gaat er dus vooral niet om wat de psycholoog over je denkt, hij/zij is gewoon een professioneel hulpverlener.

"Ik moet van alles gaan veranderen als ik naar een psycholoog ga, of de omgeving heeft schrik dat ik zal veranderen". Psychotherapie zet veranderingsprocessen in gang die je zelf verlangt, die je leven zinvoller kunnen maken en dat straal je ook uit op je omgeving. Je omgeving is er bij gebaat wanneer het beter met je gaat.